Perzische verzen

Terug naar agenda

In de thema serie 'Poëtische dialogen' gaat steeds één niet-westers instrument met een westers instrument in gesprek. De duduk praat met de (forte) piano, de ney met de piano. De in Arabische toonladders gezongen melodiëen verstaan zich met de geplukte en gestreken bas. De shakuhachi antwoordt de harp en de Iraanse percussie maakt zich verstaanbaar boven de piano uit. Tot voor kort werden die concerten met het bijbehorend instrumentarium concerten met wereldmuziek genoemd. Maar eigenlijk dekt die term de lading niet want alle muziek is uiteindelijk wereldmuziek.

Thema Poëtische dialogen

Programma

Improvisaties en composities van Jeroen van Vliet en Afra Mussawisade met teksten van en door Nafiss Nia.
   

Musici

Afra Mussawisade, percussie
Jeroen van Vliet, piano
Nafiss Nia, poëzie

 

Afra Mussawisade
Ritme is Afra Mussawisades moederstaal. Mussawisade werd geboren in 1973 als zoon van de beroemde schilder Shahab Mussawisade. Afra groeide op in een kunstminnend milieu. Hij studeerde Perzische klassieke percussie bij Arjang Kamkar en Tonbak-Master Farhangfar. Na zijn emigratie naar Duitsland studeerde hij piano en cello en verdiepte hij zich in percussiestijlen uit diverse culturen. Zo studeert hij Latijns- Amerikaanse percussie aan Codarts en volgde hij lessen in Havanna. Hij was student aan het Karanataka College of Percussion in Zuid-India. Met het assimileren van verschillende stijlen ontwikkelde Afra zich tot een bijzonder veelzijdig musicus met een unieke stijl.
 

Jeroen van Vliet
Jazzpianist Jeroen van Vliet wordt in binnen- en buitenland geroemd om zijn lyrische en heldere stijl. De Boy Edgarprijswinnaar speelde in talloze formaties over de hele wereld. Hij maakte onderdeel uit van het Yuri Honig quartet en Gate Crash en heeft daar- naast zijn eigen formaties. Hij wordt geprezen als genereuze bandleider die medespelers de ruimte laat. Van Vliet vormt met Bram Stad- houders en Etienne Nillesen, OGU. Hij vormt daarnaast al meer dan dertig jaar een duo met saxofonist Mete Erker en speelt sinds 2011 met Anton Goudsmit, Oene van Geel en Erker in Estafest.
   

Nafiss Nia
Nafiss Nia is een Nederlands-Iraanse dichter, schrijver, vertaler, regisseur, producer en docent film & poëzie. Ze studeerde regie aan de filmfaculteit van Kunstuniversiteit te Teheran en Moderne Perzische literatuur aan de Rijksuniversiteit in Teheran. In Nederland heeft ze Scenario opleiding gevolgd aan de Film- en Televisieacademie in Amsterdam. Ze publiceerde verschillende dichtbundels in Nederland. Sinds oktober 2012 werkt ze als directeur voor Stichting Granate. Granate is opgezet om kansen te creëren voor getalenteerde dichters, schrijvers en filmmakers, met name met een niet Nederlandse achtergrond, en meer culturele diversiteit te bevorderen in de Nederlandse film en literatuur. Zij draagt regelmatig haar gedichten voor op literaire podia en geeft poëzieworkshops (o.a. Poëziecursus Pernederlandisch) aan Nederlandse beginnende en gevorderde dichters. Ze verzorgt tevens verschillende cursussen voor jonge filmmakers in conflictlanden als Irak, Afghanistan en Iran.

Terug naar agenda

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info