Op het ritme van de taal met Babs Gons

Terug naar agenda

In de concerten binnen het thema 'Brieven, verhalen, gedichten en boeken' buitelen de genres over elkaar heen. Muziektheater, drama, melodrama, spoken word, liedkunst, illustratieve muziek, hertaalde mythen en biografische teksten die worden afgewisseld met muziek, worden in de salon in acht concerten gepresenteerd.

Thema Brieven, verhalen, gedichten en boeken

Programma

Een taalproeverij! De kracht en schoonheid van het woord: een onuitputtelijke bron voor muziek en voor poëzie. Babs Gons, de koningin van spoken word gaat als onze gastcurator op onderzoek uit naar de woordkunstenaars van weleer. Gezongen gedichten in de weelderige lyriek van de 16 en 17e eeuw staan tegenover de rauwe eerlijkheid van Babs’ eigen spoken word poëzie. Twee totaal verschillende werelden, met elkaar verbonden door de liefde voor woorden en zinnen.

Onderga Babs’ ongekende muzikaliteit in performance, die Camerata Trajectina passend weerwoord geeft. De fluiten naast de dansende lettergrepen, de harp naast de ruisende klinkers. Reken op veelzeggende contrasten en verrassende overeenkomsten. Hoor het tijdsverschil wegvloeien op golven van dichtkunst. Beweeg mee op het ritme van de taal en het verhaal in de muziek. Een feest van taal voor liefhebbers van muziek, een feest van muziek voor liefhebbers van taal.

Musici

Babs Gons, spoken word
Camerata Trajectina:
Saskia Coolen, blokfluit & viola da gamba
Nico van der Meel, tenor
Cassandra Luckhardt, viola da gamba
Constance Allanic, viola da gamba & harp
Arjen Verhage, luit & citer

Babs Gons
Babs Gons is spoken word- artiest, schrijver en host. Ze organiseerde vanaf 2000 bijna tien jaar lang Palabras, een maandelijks podium voor jonge dichters en schrijvers in Paradiso. Daarna was zij jarenlang artistiek leider van de inmiddels landelijke organisatie Poetry Circle Nowhere die ze samen met Lies Aris oprichtte.
Babs staat met haar werk op festivals, literaire programma’s, in musea, debatcentra en bibliotheken, draagt voor op radio en televisie en reist met haar werk de wereld rond. Door de maatschappelijke betrokkenheid en urgentie die uit haar werk spreekt wordt Babs ook regelmatig gevraagd haar werk te presenteren tijdens maatschappelijk initiatieven of gebeurtenissen zoals de Februaristaking en de Herdenking van het Slavernijverleden.
Ze presenteert verschillende programma’s en is gastvrouw van de muzikaal literaire show Babs’ Woordsalon. Daarnaast was ze jurylid van onder andere de J.M.A. Biesheuvelprijs, de Grote Poëzieprijs, de Annie M.G. Schmidtprijs, Film by the Sea en De Prijs der Nederlandse Letteren. Ze debuteerde in mei 2021 met haar eerste dichtbundel Doe Het Toch Maar, die werd genomineerd door de Herman de Coninck- prijs en de Poëziedebuutprijs 2022. In hetzelfde jaar schreef ze het Boekenweekgedicht en werd ze genomineerd voor de podium poëzieprijs De Johnny en won ze een Poëziester met een van haar gedichten. Ze is de Vrije Schrijver 2021/22 van de Vrije Universiteit en is lid van de Akademie van Kunsten.

Kernleden van het ensemble Camerata Trajectina
Kernleden van het ensemble Camerata Trajectina zijn Saskia Coolen (blokfluit & viola da gamba), Nico van der Meel (tenor), Cassandra Luckhardt (viola da gamba), Constance Allanic (viola da gamba & harp) en Arjen Verhage (luit & citer). Daar waar nodig worden ze bijgestaan door Klaartje van Veldhoven, Wendy Roobol, Sytse Buwalda, Berend Eijkhout en diverse gastmusici. 'Wij houden van lage kunst met zijn liedjes van de straat, maar de hoge kunst met gecomponeerde liederen is ons net zo lief. De roemruchte 17e eeuw laten wij, evenals andere perio- den, instrumentaal en meerstemmig tot de verbeelding spreken. Van Sweelinck en Schuyt tot geuzenliederen en zeemansliedjes. Wij zijn het muzikale geheugen van Nederland. In hun projecten belichten zij de muziek telkens in de context van een politiek, literair of kunsthistorisch thema; al dan niet in theatrale vorm. Camerata Trajectina combineert muziekwetenschappelijk onderzoek met stijlbewuste improvisaties en een speelse presentatie.

Terug naar agenda

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info