Schilderijen van een tentoonstelling

Terug naar agenda

Bij de zoektocht naar analogieën, gelijkenissen en dezelfde werkwijzen in de verschillende kunstdisciplines wordt vaak de Romeinse dichter Horace geciteerd met zijn beroemd geworden “ut pictura poesis”: een gedicht is als een schilderij. En ook in de andere kunstdisciplines duikt telkens weer de wens op bij schilders, schrijvers en componisten om als het ware elkaars model te zijn. Schilders, componisten, schrijvers en choreografen zoeken en vinden elkaars verwante zielen in de zusterkunsten in het heden en bestudering van het verleden. In het thema Beeldende kunst in de muziek worden grenzen van disciplines overschreden.

Thema beeldende kunst in de muziek

Programma

Viktor Hartman (1834–1873)
Wassily Kandinsky (1866-1944)

 

Modest Moessorgski (1839-1881)

- Schilderijententoonstelling 

Arnold Schönberg (1874-1951)

- Strijkkwartet no 2

Musici

ADAM Quartet

    Margot Kolodziej, viool

    Hannelore De Vuyst, viool

    Liselot Blomaard, altviool

    Renée Timmer, cello

Virpi Räisänen, sopraan

Bobby Mitchell, piano 

ADAM Quartet
Met een frisse blik zoekt het ADAM Quartet naar manieren om haar eigen licht te laten schijnen op het strijkkwartet. Sinds hun afstuderen aan het Conservatorium van Amsterdam maken de leden van het kwartet deel uit van de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) waar ze worden begeleid door artistiek leider Marc Danel. Het jonge ensemble was al op verschillende festivals te zien, waaronder het Grachtenfestival en het Storioni festival. In 2020 ontvingen zij het strijkkwartetstipendium van het Kersjes Fonds.

Bobby Mitchell 

De Amerikaanse pianist Bobby Mitchell specialiseerde zich in zowel hedendaagse muziek als in muziek uit voorbije eeuwen. Naast de moderne piano bespeelt hij de fortepiano en profileert hij zich graag als improvisator en componist. Als solist is hij voor het vierde pianoconcert van Beethoven op tournee gegaan met het Orkest van de Achttiende Eeuw, onder leiding van Philippe Herreweghe. 

Virpi Räisänen

Mezzosopraan Virpi Räisänen studeerde af met de hoogste onderscheiding aan het Utrechts Conservatorium

en aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarna werd zij gecoacht door Margreet Honig. Ze treedt op als concertzangeres: ze soleerde onder andere bij het Orchestre Philharmonique et le Choeur du Radio France (Esa-Pekka Salonen), het Nederlands Kamerorkest (Concertgebouw Amsterdam) en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Daarnaast concerteerde zij vaak als liedvertolker, waaronder in haar geboorteland Finland. Ze heeft zich ontwikkeld tot een specialist in hedendaagse muziek. In 2015 is haar cd Calmo genomineerd voor een Gramophone Award.

Terug naar agenda

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info