Muwasha, de Arabisch Andalusische poëzie

Terug naar agenda

In de thema serie 'Poëtische dialogen' gaat steeds één niet-westers instrument met een westers instrument in gesprek. De duduk praat met de (forte) piano, de ney met de piano. De in Arabische toonladders gezongen melodiëen verstaan zich met de geplukte en gestreken bas. De shakuhachi antwoordt de harp en de Iraanse percussie maakt zich verstaanbaar boven de piano uit. Tot voor kort werden die concerten met het bijbehorend instrumentarium concerten met wereldmuziek genoemd. Maar eigenlijk dekt die term de lading niet want alle muziek is uiteindelijk wereldmuziek.

Thema Poëtische dialogen

Programma

Traditionele Arabisch – Andalusiche liederen,
eigen werk en improvisaties met Arabische poëzie, voorgedragen door Rima Khcheich


Muwashahat, Mawwal en traditioneel Arabisch repertoire met contrabas begeleiding. 
Van de oude klassieke vocale traditie uit het Moorse Spanje (Muwashahat) tot liederen van de vader van de moderne Arabische muziek, de Egyptische componist Sayed Darwish tot moderne liederen van de Libanees Rabih Mroué die reflecteren op de actuele situatie in zijn geboorteland: Rima Khcheich en Tony Overwater presenteren een spannende performance gefocust op de poëzie in de Arabische muziek. Na een samenwerking van meer dan twintig jaar vonden Rima en Tony een gemeenschappelijke taal. Deze bijzondere combinatie van contrabas en stem biedt een nieuw perspectief op de Arabische muziek.

Musici

Rima Khcheich, zang
Tony Overwater, contrabas

Rima Khcheich

De Libanese zangeres Rima Khcheich werd bekend als uitvoerder van de Arabisch Andalusische Muwashah, een muzikale uitingsvorm van Arabische poëzie. Daarnaast verdiepte ze zich in het Arabische repertoire van de 19de en 20ste eeuw. Rima Khcheich startte haar zangcarriere in de Libanese televisiezangwed- strijd Layali Lubnan. Ze werd lid van de Beirut Oriental Troup voor Arabisch muziek, geleid door Selim Sahhab. Als solist zong Rima bij dit en- semble in Libanon, Europa en Arabische landen. Khcheich geeft les aan de opleidingen waar ze zelf studeerde, de Amerikaanse Universiteit in Beiroet en het Nationale Conservatorium. Als specialist in het traditioneel Arabische vocale repertoire treedt ze we- reldwijd op. Ze geeft les aan de Mount Holyoke University in Massachusetts.

Tony Overwater
Tony Overwater is één van Nederlands meest markante bassisten. Hij is een veelzijdig musicus en componist die zich zowel als solist, bandleider en begeleider profileert in Nederland en ver daarbuiten.

Tony Overwater studeerde cum laude af op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij is onder andere onderscheiden met de VPRO Boy Edgar prijs, de Podiumprijs, en een Edison. Hij werkte samen met een keur aan bijzondere musici waaronder Karin Hammar, Yuri Honing, Pat Metheny, David Murray, Paolo Fresu, Eric Vloeimans en vele anderen. Tijdens zijn conservatoriumtijd richtte hij de stichting Jazz in Motion op en het bijbehorende platenlabel. Overwater integreerde Arabisch idioom in zijn speelstijl en is veelvuldig te gast in het Midden-Oosten. Daarnaast werkte hij mee aan tal van kinder-voorstellingen en schreef hij muziek voor films en documentaires.

Terug naar agenda

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info