Liederen en cellosonates
Terug naar agendaDe Leidse Salon programmeert vier concerten waarin muziek centraal staat van componisten in Nederland die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vervolgd. De programma's zijn geïnspireerd op de banden die de gepresenteerde componisten met Nederland, de VS, Hongarije en Duitsland hadden.
Voor het samenstellen van het programma werkte de Leidse Salon samen met fluitist Eleonore Pameijer die in 1996 met pianist Frans van Ruth de Leo Smit Stichting oprichtte. De stichting is vernoemd naar de Joodse componist Leo Smit die in 1943 vermoord werd in Sobibor.
Thema Vervolgde componisten in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog

Programma
Jan van Gilse (1881-1944)
- liederen
James Simon (1880 -1944)
- Lamento voor piano en cello
- Liederen
- Strijkkwartet (ov)
Hans Lachman (1906-1990)
- Cellosonate
Musici
Doris Hochscheid, cello & Frans van Ruth, piano
Robbert Muuse, bariton & Micha van Weers, piano
Robbert Muuse
Bariton Robbert Muuse vertolkte als oratoriumsolist vele werken van J.S. Bach. Hij zingt repertoire van renaissance tot hedendaags. In concerten en opera’s werkte hij als solist met dirigenten Ed Spanjaard, Reinbert de Leeuw, Jan Willem de Vriend, Valéry Gergiev, Christoph Poppen, Jos van Veldhoven, Paul Goodwin, Kynan Johns en Matthew Halls, in samenwerking met vele orkesten en ensembles. Hij zong tientallen operarollen. Robbert Muuse werd in Groot-Brittannië gecoacht door Gary Coward en Julius Drake; daarvoor studeerde hij Cum Laude af voor zang en opera bij Mya Besselink aan het Conservatorium van Maastricht. Hij vervolgde zijn vocale studie bij Donald Litaker.
Micha van Weers
Micha van Weers is actief op verschillende vlakken. Haar concertoptredens bestaan vooral uit liedrecitals (zang en piano) met diverse zangers, op vele concertpodia in Nederland en in het buitenland. Ze is actief als pianodocent. Micha van Weers studeerde in Maastricht bij Tilly Keessen en Tonie Ehlen en in Praag bij de pianist František Maxián, met focus op twintigste-eeuws Tsjechisch pianorepertoire. De liedkunst is haar passie en specialisatie, ze studeerde enkele jaren 'Liedgestaltung' in Stuttgart (bij pianist Konrad Richter, Hochschule für Musik) en Salzburg (bij pianist Hart- mut Höll, Universität Mozarteum) en privé bij grootmeester Julius Drake in Londen.

Doris Hochscheid en Frans van Ruth
Celliste Doris Hochscheid vormt al vele jaren met pianist Frans van Ruth een duo dat regelmatig recitals geeft in binnen- en buitenland. Naast het standaard repertoire houdt dit duo zich bezig met een meerjarenproject gewijd aan Nederlandse muziek voor cello en piano. Naast uitvoerende musici zijn zij ook docenten. Doris Hochscheid is docent kamermuziek aan het Conservatorium van Amsterdam en cellodocent aan het University College Roosevelt in Middelburg. Frans van Ruth is sinds 1997 hoofd kamermuziek van het Conservatorium van Amsterdam. In 2007 hebben Doris Hochscheid en Frans van Ruth de Stichting Cellosonate Nederland opgericht om daarin hun activiteiten op het gebied van Nederlandse muziek onder te brengen. Naast de samenstelling van een volledige online catalogus van de Nederlandse muziek voor cello en piano (www.cellosonate.nl) heeft dit geleid tot een uitgebreid cd-project, ‘Dutch Cello Sonatas’. Voor deze cd-serie ontvingen zij in oktober 2016 in Berlijn de prestigieuze ECHO Klassik Award. In februari 2017 werden zij voor hun verdiensten voor de Nederlandse muziek door koning Willem Alexander benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
