Japanse poëzie, shakuhachi en harp

Terug naar agenda

In de thema serie 'Poëtische dialogen' gaat steeds één niet-westers instrument met een westers instrument in gesprek. De duduk praat met de (forte) piano, de ney met de piano. De in Arabische toonladders gezongen melodiëen verstaan zich met de geplukte en gestreken bas. De shakuhachi antwoordt de harp en de Iraanse percussie maakt zich verstaanbaar boven de piano uit. Tot voor kort werden die concerten met het bijbehorend instrumentarium concerten met wereldmuziek genoemd. Maar eigenlijk dekt die term de lading niet want alle muziek is uiteindelijk wereldmuziek.

Thema Poëtische dialogen

Programma

Muziek voor harp van Arnold Marinissen (1966)
John Cage (1912-1992)
Jehan Alain (1911-1940)
Traditioneel Japans:

   Honte chosi,
   Shika no tone
   Hi Fu Mi Hachigaeshi Tsuru no sugomori.

Musici

Harrie Starreveld, shakuhachi
Ernestine Stoop, harp
Takako Kunugi, Japanse poëzie

Harrie Starreveld

Harrie Starreveld studeerde fluit aan het Conservatorium van Amsterdam; sinds zijn afstuderen is hij docent aan dit conservatorium. Hij is specialist op het gebied van nieuwe fluitmuziek; hij werkte samen met componisten als Franco Donatoni, Pierre Boulez en Tan Dun. Hij maakt deel uit het van het Nieuwe Ensemble en vormt Het Trio met René Eckhardt (piano) en Harry Sparnaay (basklarinet). Harrie Starreveld is op meer dan 30 cd’s te horen. In 1978 won hij het Internationaal Gaudeamus Vertolkers Concours. De laatste jaren verdiepte hij zich intensief in het bespelen van de shakuhachi, de traditioneel Japanse bamboefluit. Starreveld behoort in Nederland tot de enkelingen die de speeltechnieken op dit instrument beheerst.

Ernestine Stoop
Ernestine Stoop, behaalde haar solodiploma bij Edward Witsenburg aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Daarna studeerde zij bij de legendarische Franse harpist Pierre Jamet. Zij maakte deel uit van het Nieuw Ensemble, Asko|Schönberg en het Atlas Ensemble. Solistisch trad zij o.a. op met dirigenten
als Hans Vonk, Ernest Bour, Ed Spanjaard, Ton Koopman, Reinbert de Leeuw, Jean-Jacques Kantorow, David Porcelijn, Rogier van Otterloo en James Last. Ook werkte zij intensief samen met componisten als Mauricio Kagel, Isang Yun, Elliott Carter, Theo Loevendie, Louis Andriessen, Guus Janssen, Pierre Boulez, Franco Donatoni en György Ligeti. In 1995 en 2001 was zij initiator van de zeer succes- volle 3e en 5e Europees Harp Symposia te Amsterdam. In 2008 was zij artistiek directeur van het 10e World Harp Congress, wat plaats vond in Amsterdam.

Terug naar agenda

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info