Instrumentale passiemuziek

Terug naar agenda

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen kent - net als Nederland - zijn Gouden Eeuw. Deze Gouden Eeuw beslaat een groot deel van de achttiende eeuw. Er is een enorme bloei van de kunsten die nadrukkelijk werd gestimuleerd door het vorstenhuis van de Habsburgers dat onlosmakelijk met Wenen verbonden was. Componisten en musici profiteren van deze bloeiperiode. 


De Leidse Salon wijdt een aantal concerten aan de Eerste Weense School en aan de Tweede Weense School waar Schönberg, Webern en Berg de toon aangaven. 

Thema Wenen

Programma

Joseph Haydn (1732-1809)
Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze
- 'Mijn God, mijn God, waarom hebt u
mij verlaten?'
- 'Vader, vergeef hun, want ze weten
niet wat ze doen.'
- 'Voorwaar ik zeg u: vandaag nog zult
gij met mij zijn in het paradijs.'
- 'Vader, in uw handen beveel ik mijn geest.'
- 'Vrouw, zie daar uw zoon. Zoon, zie daar
uw moeder.'
- 'Ik heb dorst.'
- 'Het is volbracht.'

Musici

Animato kwartet:
  Inga Våga Gaustad, viool
  Tim Brackman, viool
  Elisa Karen Tavenier, altviool

  Pieter de Koe, cello

Het Animato Kwartet, ontstaan in 2013, wordt alom gezien als een van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten in Nederland. Reeds snel na oprichting in 2013 ontving het Animato twee belangrijke prijzen. Tijdens het ‘Festival International de Inverno de Campos do Jordao’ in Sao Paulo (Br) werd hun uitvoering van Dvorak’s American Quartet gelabeld als ‘Artistieke Excellentie’ en in datzelfde jaar bereikte het kwartet als publieksfavoriet de finale van het Grachtenfestival Concours (2014). Zowel in Nederland als ook daarbuiten is het kwartet op zowel grote als kleine podia te beluisteren, zoals in het Concertgebouw, Utrecht/TivoliVredenburg, Muziekgebouw Eindhoven en in de Rotterdamse Doelen. Het Animato nam deel aan de Strijkkwartetbiennale 2020 in Amsterdam en zal ook in de versie van 2024 daar weer te horen zijn. 

Het kwartet ontving in juni 2022 de publieksprijs van Dutch Classical Talent. Uit het juryrapport: “Vier topspelers met een bruisende energie, ze pakken je in vanaf de eerste noot! Het kwartet staat in dienst van elkaar én van de muziek en is de grote belofte van de Nederlandse strijkkwartetten”. Zomer 2022 nam het Animato Kwartet, op uitnodiging, deel aan de vooraanstaande Verbier Festival Academy. In augustus behoorde het kwartet tot de negen uitverkoren kwartetten om zich, gedurende vier rondes, te presenteren in de prestigieuze Banff International String Quartet Competition, waar zij diverse eervolle vermeldingen kregen.
In 2017 werd het kwartet uit vele gegadigden geselecteerd voor het strijkkwartetstipendium van Het Kersjes Fonds, met een uitreiking en optreden in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw, Amsterdam. Als onderdeel van het Postgraduate programma bij de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA), waar het Animato gedurende drie jaar Artist in Residence is, volgt het kwartet regelmatig lessen bij Marc Danel en Eberhard Feltz; zo’n vier keer per jaar neemt het ensemble deel aan sessies van de European Chamber Music Academy (ECMA) waar Hatto Beyerle en Johannes Meissl de musici intensief begeleiden.

Terug naar agenda

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info