Het Weense fin de siècle

Terug naar agenda

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen kent - net als Nederland - zijn Gouden Eeuw. Deze Gouden Eeuw beslaat een groot deel van de achttiende eeuw. Er is een enorme bloei van de kunsten die nadrukkelijk werd gestimuleerd door het vorstenhuis van de Habsburgers dat onlosmakelijk met Wenen verbonden was. Componisten en musici profiteren van deze bloeiperiode. 


De Leidse Salon wijdt een aantal concerten aan de Eerste Weense School en aan de Tweede Weense School waar Schönberg, Webern en Berg de toon aangaven. 

Thema Wenen

Programma

Gustav Mahler (1860-1911)
Vier liederen uit Des Knaben Wunderhorn
[arr. LdM]
- Ablösung im Sommer
- Der Tamboursg’sell
- Rheinlegendchen
- Urlicht

Richard Wagner (1810-1883)
Uit: Tristan und Isolde
- Vorspiel und Isoldens Liebestod(arr.LdM)
 

PAUZE

Alexander von Zemlinsky (1871-1942)
Trio voor klarinet, cello en piano in d, op. 3
   Allegro ma non troppo
   Andante
   Allegro
Gustav Mahler
Uit: Rückert-Lieder [arr. LdM]
-  Ich bin der Welt abhanden gekommen

 

Musici

Chimaera Trio:
   Annemiek de Bruin, klarinet
   Irene Kok, cello
   Laurens de Man, piano

Chimaera Trio

Het Chimaera Trio profileert zich sinds 2012 als ambassadeur van de ongebruikelijke combinatie van een blazer (klarinet), een strijker (cello) en een toetsinstrument (piano). Naast de beroemde klarinettrio’s van o.a. Beethoven en Brahms, speelt het Chimaera Trio onbekendere werken voor hun bezetting, en arrangeert het trio zelf werken uit vele eeuwen muziekgeschiedenis, waardoor verrassende programma’s ontstaan. De leden leerden elkaar kennen aan het Conservatorium van Amsterdam; al snel was het trio te horen tijdens o.a. het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht en won het prijzen bij het Tristan Keuris Kamermuziekconcours en het Storioni Concours. Dit succes legde de basis voor een langdurige samenwerking; sindsdien treedt het Chimaera Trio veelvuldig op. In 2019 was het trio onderdeel van het talenttraject “AVROTROS Klassiek presenteert!”, hetgeen resulteerde in een cd-opname en meerdere mediaoptredens. In 2021 verscheen een CD met muziek van en rond Gustav Mahler bij het label MDG. Het trio was meermaals te horen op radio en televisie.
   

 

Terug naar agenda

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info