Duo's voor harp en fluit en pianosonates

Terug naar agenda

De Leidse Salon programmeert vier concerten waarin muziek centraal staat van componisten in Nederland die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vervolgd. De programma's zijn geïnspireerd op de banden die de gepresenteerde componisten met Nederland, de VS, Hongarije en Duitsland hadden.
 

Voor het samenstellen van het programma werkte de Leidse Salon samen met fluitist Eleonore Pameijer die in 1996 met pianist Frans van Ruth de Leo Smit Stichting oprichtte. De stichting is vernoemd naar de Joodse componist Leo Smit die in 1943 vermoord werd in Sobibor. 

thema Vervolgde componisten in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog

Programma

Nico Richter (1915-1945)
- Pianosonatine
Lex van Delden (1919-1988)
- Duo voor fluit en harp
Marius Flothuis (1914-2001)
- Duo voor fluit en harp
Johanna Bordewijk Roepman (1892-1971)

- Pianosonate

Musici

Eleonore Pameijer, fluit
Erika Waardenburg, harp
Tobias Borsboom, piano

 

Tobias Borsboom
Tobias Borsboom voltooide in 2013 zijn masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Daarvoor studeerde hij aan de Jong Talent-afdeling van het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti. Hij is een veelzijdig en creatief musicus, die ook op het gebied van kamermuziek zijn sporen ruimschoots heeft verdiend. Regelmatige kamermuziekpartners zijn cellist Lidy Blijdorp en violist Pieter van Loenen. Ook gaat hij graag de samenwerking aan met andere kunstvormen: hij is oprichter en leider van theatergroep De Schubertianen waarin de spelers in de huid kruipen van de artistieke vrienden van Schubert. Naast zijn gevarieerde drukke concertleven werkt hij aan het Conservatorium van Amsterdam als correpetitor.
 

Eleonore Pameijer
Eleonore Pameijer studeerde aan het Conservatorium te Amsterdam, waar ze cum laude het solistendiploma behaalde. In 1984 maakte ze haar debuut in het Amsterdamse Concertgebouw. Als soliste trad ze op met vele symfonieorkesten en ensembles o.l.v. dirigenten als David Porcelijn, Richard Dufallo, Philippe Entremont, Peter Eötvös, Oliver Knussen, Ton Koopman, Ingo Metzmacher, Kenneth Montgomery en Jaap van Zweden. Eleonore trad op in vele radio- en televisieprogramma’s en heeft ruim dertig CD’s op haar naam staan.

Eleonore is artistiek leider en programmeur van de Leo Smit Stichting en de Amsterdamse serie Uilenburger Concerten. Zij richtte in 1996 de Leo Smit Stichting op, genoemd naar de Nederlandse componist Leo Smit (1900- 1943). De stichting brengt werken van componisten, die tijdens WOII werden vervolgd, weer onder de aandacht van het publiek en heeft zich ontwikkeld tot een internationaal kenniscentrum op dit gebied.

Erika Waardenburg
Erika Waardenburg is nationaal en internationaal een van de veelzijdigste en meest vooraanstaande harpisten. Ze treedt op als solist en met orkesten en kamermuziekensembles. Erika studeerde aan de conservatoria van Utrecht en Brussel bij Edward Witsenburg en Susanna Mildonian. Naast het bekende romantische harprepertoire brengt ze ook minder bekend en hedendaags repertoire onder de aandacht van het publiek. Ook nodigt ze componisten uit werken voor harp te schrijven. Erika is een veelgevraagd docent; ze is hoofdvakdocent aan de conservatoria van Amsterdam, Utrecht en Helsinki en geeft masterclasses in binnen- en buitenland, waaronder aan het Mozarteum in Salzburg en de Royal Academy of Music in Londen. Ook geeft ze les aan de Sweelinck Academie voor jong toptalent, waar vele harpisten vanaf jonge leeftijd kunnen werken aan het ontwikkelen van hun talent.

Terug naar agenda

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info